România

MAE a lansat programul "Voluntari ai Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene"

​Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a lansat programul "Voluntari ai Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene", care se va desfăşura în perioada 1 aprilie 2018 – 30 iunie 2019.

Programul se deschide cu un proiect-pilot, organizat în perioada 1 aprilie - 30 iunie 2018, în care vor fi implicaţi 60 de voluntari. Ulterior, activitatea de voluntariat dedicată mandatului pe care România îl va prelua la 1 ianuarie 2019 va fi extinsă şi în cadrul altor ministere, precizează marţi MAE într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, cetăţenii interesaţi să desfăşoare un stagiu de voluntariat în cadrul MAE, în contextul pregătirii şi exercitării Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, îşi pot depune dosarul de înscriere prin intermediul aplicaţiei online de pe site-ul de prezentare a pregătirilor pentru preluarea mandatului, www.romania2019.eu.

Tot prin intermediul paginii www.romania2019.eu, cetăţenii pot completa un chestionar cu privire la agenda viitoarei Preşedinţii a României la Consiliul Uniunii Europene şi pot promova Preşedinţia prin intermediul reţelelor de socializare.

Platforma conţine, de asemenea, detalii despre campania "Dialoguri Europene", sub egida căreia se desfăşoară dezbaterile publice organizate de Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene şi acţiunile de informare dedicate mandatului pe care ţara noastră îl va deţine, în premieră, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019.

"Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene îşi propune să pună în prim-plan cetăţeanul, astfel încât fiecare român să simtă că acest proiect îi aparţine. În acest sens, mizăm pe ambiţia, abilităţile şi entuziasmul tinerei generaţii, dar şi ale tuturor persoanelor interesate să participe la procesul de definire a României în context european", a declarat Victor Negrescu.

România va asuma, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotaţie între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare şase luni. În timpul exercitării Preşedinţiei, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituţii europene, în special Comisia Europeană şi Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu preşedintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Preşedinţia rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene şi prezidarea formaţiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial şi tehnic), cu excepţia Consiliului Afaceri Externe. Preşedinţia trebuie să acţioneze ca un mediator imparţial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre, mai precizează MAE.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Modificarea legislaţiei electorale

30.07.2019

Vă informăm că a intrat în vigoare Legea nr. 148 din 24 iulie 2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, publicată în Monitorul Oficial nr. 617 din 25 iulie 2019. În perspectiva alegerilor…

Recepţie cu ocazia încheierii Preşedinţiei rotative la Consiliul Uniunii Europene

28.06.2019

La 27 iunie 2019, Ambasada României la Jakarta a organizat o recepţie cu ocazia încheierii preşedinţiei rotative a României la Consiliul Uniunii Europene. Au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, corpul diplomatic,…

Atenţionare de călătorie pentru Republica Indonezia

06.06.2019

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis prelungirea măsurii de extindere cu încă 3 luni a stării de Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională -USPII-cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio…