România

Premierul Dăncilă, întrevedere cu miniştrii de Externe grec şi bulgar; pe agendă-dezvoltarea cooperării în plan bilateral şi regional

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut luni o întrevedere cu miniştrii Afacerilor Externe din Republica Bulgaria, Ekaterina Zaharieva, şi din Republica Elenă, Nikos Kotzias, în prezenţa şefului diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu.

Potrivit unui comunicat al Guvernului remis AGERPRES, întâlnirea a avut loc cu prilejul celei de-a zecea reuniuni trilaterale România-Bulgaria-Grecia, care a avut loc în aceeaşi zi, la Bucureşti. Cea de-a noua reuniune trilaterală în acest format a fost organizată pe 7 mai 2014 în Grecia, la Salonic.

"Întrevederea prim-ministrului Viorica Dăncilă cu miniştrii de externe din Grecia şi Bulgaria se situează în continuarea acţiunilor de politică externă recente, cu accent pe dimensiunea regională - întrevederea cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi convorbirea telefonică cu prim-ministrul bulgar Boiko Borisov - şi vine în contextul în care, la nivelul Uniunii Europene, sunt discutate priorităţile faţă de regiunea Balcanilor de Vest. În aceeaşi logică regională, în aceste zile va avea loc, în România, reuniunea miniştrilor de externe în Formatul Bucureşti 9 (B9). Este urmărită, astfel, intensificarea cooperării regionale din perspectivă europeană, dar şi strategică", se spune în comunicat.

Conform Executivului, premierul român a salutat prezenţa la Bucureşti a celor doi miniştri şi a exprimat satisfacţia pentru continuitatea acestui format trilateral, cu o vechime de peste două decenii, şi care are valoare adăugată generată îndeosebi în planul cooperării regionale şi al proiectelor de interconectare.

"A fost evidenţiat caracterul privilegiat al relaţiilor dintre cele trei state, reflectat pe palierul cooperării bilaterale, precum şi prin interesele comune care apropie poziţiile acestora în plan regional - cu accent pe integrarea europeană a statelor din zonă - şi european, unde acestea împărtăşesc obiectivul unei Europe unite, coezive şi solidare. În acest sens, a fost exprimată deplina disponibilitate a tuturor celor trei ţări de a continua dezvoltarea cooperării în plan bilateral şi regional, precum şi de a promova împreună proiecte de interes comun, în beneficiul cetăţenilor acestora", se arată în comunicat.

În relaţia cu Bulgaria, premierul Dăncilă a adresat felicitări pentru demararea cu succes a preşedinţiei bulgare a Consiliului UE şi a asigurat partea bulgară de întregul sprijin în îndeplinirea obiectivelor propuse. "A fost evidenţiată paleta largă de oportunităţi de care beneficiază România şi Bulgaria, ca state vecine, membre UE şi NATO, pe care cele două ţări doresc să le valorifice", se precizează în comunicat.

Totodată, premierul român a subliniat rolul pe care etnicii români din Bulgaria şi cei bulgari din România îl deţin în dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

"În plan economic, a fost relevată necesitatea de a încuraja contactele dintre oamenii de afaceri şi de a conferi o dinamică mai pronunţată comerţului bilateral şi investiţiilor reciproce, menite să creeze noi locuri de muncă. Părţile au agreat importanţa implementării eficiente a programelor de dezvoltare regională şi cooperare transfrontalieră dintre România şi Bulgaria, în vederea derulării de proiecte concrete cu fonduri europene, care să asigure convergenţa economică şi socială în cele două state", se precizează în comunicat.

În relaţia cu Grecia, şeful Executivului român a evocat "prietenia trainică dintre cele două ţări şi popoare" şi a manifestat dorinţa de a impulsiona dialogul politic bilateral şi de a relua contactele la nivel înalt.

"A fost relevată contribuţia comunităţii române din Grecia şi a celei elene din România la consolidarea relaţiilor dintre cele două popoare, precum şi la dezvoltarea legăturilor culturale. În plan economic, a fost salutată creşterea schimburilor comerciale româno-elene în anul 2017. Totodată, a fost subliniată importanţa menţinerii şi consolidării acestei tendinţe, alături de promovarea investiţiilor bilaterale, în condiţiile existenţei unui important potenţial de explorat şi valorificat", se mai arată în comunicat.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Modificarea legislaţiei electorale

30.07.2019

Vă informăm că a intrat în vigoare Legea nr. 148 din 24 iulie 2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, publicată în Monitorul Oficial nr. 617 din 25 iulie 2019. În perspectiva alegerilor…

Recepţie cu ocazia încheierii Preşedinţiei rotative la Consiliul Uniunii Europene

28.06.2019

La 27 iunie 2019, Ambasada României la Jakarta a organizat o recepţie cu ocazia încheierii preşedinţiei rotative a României la Consiliul Uniunii Europene. Au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, corpul diplomatic,…

Atenţionare de călătorie pentru Republica Indonezia

06.06.2019

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis prelungirea măsurii de extindere cu încă 3 luni a stării de Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională -USPII-cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio…