România

Meleşcanu, despre întâlnirea cu omologii bulgar şi grec: O oportunitate de asumare a angajamentului faţă de consolidarea proiectului

​Ministrul Teodor Meleşcanu a afirmat, luni, la finalul reuniunii la nivelul miniştrilor de Externe a Trilateralei România-Bulgaria-Grecia, că această întâlnire a fost o oportunitate pentru asumarea angajamentului faţă de consolidarea proiectului european.

"Discuţiile s-au concentrat pe câteva teme relevante pentru noi, Balcanii de Vest şi Vecinătatea estică, şi vom continua la prânz cu discuţii asupra regiunii Mării Negre, Dunării şi Orientului Mijlociu. Întrunirea noastră a fost o oportunitate pentru a reconfirma voinţa comună a celor trei ţări privind dinamizarea dialogului politic în acest format trilateral şi de asumare a angajamentului faţă de consolidarea proiectului european", a declarat ministrul român al Afacerilor Externe într-o conferinţă de presă comună cu viceprim-ministrul şi ministrul Afacerilor Externe al Republicii Bulgaria, Ekaterina Zaharieva, şi cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Elene, Nikos Kotzias.

Totodată, Meleşcanu a spus că cele trei ţări susţin "o politică solidă" a Uniunii Europene în Vecinătatea estică şi oferirea unui sprijin "mult mai larg" pentru relaţiile dintre aceste ţări şi UE. "Ne referim la Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina. Obiectivul nostru strategic este menţinerea angajamentului faţă de partenerii noştri estici, pentru asigurarea în Vecinătatea estică a unui spaţiu stabil, sigur şi prosper, ataşat valorilor şi principiilor europene", a precizat Meleşcanu.

El a adăugat că urmează să aibă un schimb de păreri cu omologii bulgar şi grec şi despre Marea Neagră şi Dunăre.

"Doresc să salut intenţia preşedinţiei bulgare de a promova această regiune la nivelul Uniunii Europene în cursul acestui semestru, în care ocupă preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Şi noi ne propunem să continuăm această iniţiativă în timpul preşedinţiei noastre (la Consiliul UE, n.r.). Ne vom concentra şi pe problema legăturii dintre Dunăre şi Marea Neagră, ideea fundamentală fiind sprijinirea unei macrostrategii regionale dunărene care să fie finanţată de Uniunea Europeană", a spus Meleşcanu.

Discuţiile vor viza şi perspectivele negocierilor şi păcii din Orientul Mijlociu, Meleşcanu menţionând că este "o prioritate" pe agenda UE.

La rândul său, Ekaterina Zaharieva a precizat că, în ceea ce priveşte strategia Dunării, preşedinţia bulgară a Consiliului UE se focalizează pe cultură şi turism, dar şi pe conectivitatea între Dunăre şi Marea Neagră.

"De multe ori am discutat la nivel european dacă trebuie să existe finanţare specială pentru strategiile regionale, aşa cum este strategia Dunării, şi dacă lipsa acestor finanţări speciale destinate nu duce la o dezvoltare mai lentă (...) Şi în timpul preşedinţiei noastre, dar mai ales în timpul preşedinţiei române (a Consiliului UE, n.r.), având în vedere cadrul financiar viitor, cred că este bine să înceapă din nou să fie discutată această problematică", a declarat Zaharieva.

Totodată, ea şi-a exprimat dorinţa privind accesul Bulgariei şi României în Spaţiul Schengen. "Este timpul ca, în sfârşit, cele două ţări să devină ţări membre ale Schengen. Este important pentru securitate, nu doar pentru Bulgaria şi România, dar şi pentru alte state membre ale Uniunii Europene", a spus Zaharieva.

Ministrul Nikos Kotzias şi-a exprimat susţinerea pentru integrarea României şi Bulgariei în Schengen.

"Doresc să îmi exprim sprijinul faţă de România şi de Bulgaria pentru integrarea în zona Schengen şi o să ne simţim mult mai sigur şi mai bine în Europa dacă o să fie alături de noi în zona Schengen. Doresc să mulţumesc preşedinţiei bulgare şi să doresc mult succes viitoarei preşedinţii române (la Consiliul UE, n.r.). (...) Astăzi, când discutăm despre extinderea Uniunii Europene, ar trebui să ne gândim şi la modul cum se poate adânci această integrare europeană", a mai afirmat ministrul grec al Afacerilor Externe.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

Atenționare de călătorie pentru Republica Indonezia - ploi torențiale, intensificări ale vântului și inundații

08.01.2020

Ambasada României în Republica Indonezia informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Indonezia că, în conformitate cu datele transmise de Agenția de Meteorologie,…

Program de lucru la Ambasada României în perioada sărbătorilor

24.12.2019

Ambasada României va fi închisă pe 25-27 decembrie 2019 și 1-3 ianuarie 2020.

Ambasada României la Jakarta a organizat o întâlnire a Asociației femeilor diplomat din Indonezia

03.12.2019

La 2 decembrie a.c., în contextul sărbătoririi Zilei Naționale a României și a 30 de ani de la evenimentele istorice din decembrie 1989, Ambasada României la Jakarta a organizat o întâlnire a Asociației femeilor diplomat din…