România

Meleşcanu a susţinut, la Bruxelles, importanţa consolidării şi aprofundării relaţiei NATO - UE

​Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a participat marţi la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre NATO care se desfăşoară la Bruxelles, ocazie cu care a susţinut importanţa consolidării şi aprofundării relaţiei NATO - UE.

Potrivit unui comunicat al MAE, în cadrul discuţiilor reuniunii, ce constituie un reper important în pregătirea Summit-ului NATO din iulie 2018, au fost evaluate progresele înregistrate în implementarea deciziilor Summit-ului Alianţei de la Varşovia şi priorităţile de acţiune pentru perioada următoare, în special în ceea ce priveşte cooperarea NATO - UE, politica uşilor deschise şi rolul NATO în ceea ce priveşte eforturile internaţionale de proiectare a stabilităţii şi combatere a terorismului.

Reuniunea a debutat cu o sesiune dedicată parteneriatului NATO - UE, la care au participat, alături de omologii lor aliaţi, şi miniştrii de Externe ai Finlandei şi Suediei, precum şi Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini.

Cu acest prilej, miniştrii au salutat intensificarea, în ultimul an, a cooperării dintre cele două organizaţii ca urmare a Declaraţiei comune NATO - UE, adoptată la Varşovia în iulie 2016, precum şi a propunerilor concrete dezvoltate ulterior în domenii precum apărarea cibernetică, combaterea ameninţărilor hibride, consolidarea capacităţii instituţionale a partenerilor din Est, Orientul Mijlociu şi Nordul Africii şi au decis continuarea şi adâncirea cooperării dintre cele două organizaţii, prin adoptarea unui nou set de măsuri concrete în domenii precum combaterea terorismului şi mobilitatea forţelor militare.

"Ministrul român al Afacerilor Externe a susţinut importanţa consolidării şi aprofundării relaţiei NATO - UE, prin asigurarea sinergiei şi complementarităţii între cele două organizaţii, acest demers fiind o necesitate în actualul context de securitate. A subliniat importanţa valorificării la maxim a potenţialului de cooperare dintre NATO şi UE, accentuând domenii precum mobilitatea forţelor, combaterea terorismului şi sprijinul statelor partenere din vecinătatea apropiată", se arată în comunicat.

La dineul de lucru, miniştrii aliaţi au discutat despre evoluţiile de securitate cu impact şi relevanţă pentru Alianţă, inclusiv relaţia cu Rusia şi acţiunile provocatoare ale Coreei de Nord.

"Ministrul Teodor Meleşcanu a evidenţiat necesitatea ca Alianţa să continue să abordeze, într-o manieră fermă şi unită, starea de instabilitate şi insecuritate generată de acţiunile Rusiei în Ucraina şi vecinătatea estică, în cadrul trasat de şefii de stat şi de guvern la Varşovia, bazat pe măsuri de apărare şi dialog pe bază de reciprocitate. De asemenea, şeful diplomaţiei române s-a asociat preocupărilor exprimate de miniştrii aliaţi cu privire la acţiunile destabilizatoare ale regimului de la Phenian, care constituie o ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice şi globale, subliniind importanţa monitorizării constante a acestor acţiuni şi a implicaţiilor lor pentru Alianţă", se precizează în comunicat.

În contextul reuniunii ministeriale, ministrul român de Externe a participat, marţi, şi la o întâlnire trilaterală cu omologii din Turcia şi Polonia. Discuţiile s-au axat pe modalităţile concrete prin care cele trei state pot colabora în sprijinul stabilităţii şi securităţii regionale din Balcanii de Vest şi zona Mării Negre, inclusiv în sprijinirea aspiraţiilor de aderare la NATO ale statelor interesate din aceste regiuni şi ale reformelor derulate de acestea.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Modificarea legislaţiei electorale

30.07.2019

Vă informăm că a intrat în vigoare Legea nr. 148 din 24 iulie 2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, publicată în Monitorul Oficial nr. 617 din 25 iulie 2019. În perspectiva alegerilor…

Recepţie cu ocazia încheierii Preşedinţiei rotative la Consiliul Uniunii Europene

28.06.2019

La 27 iunie 2019, Ambasada României la Jakarta a organizat o recepţie cu ocazia încheierii preşedinţiei rotative a României la Consiliul Uniunii Europene. Au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, corpul diplomatic,…

Atenţionare de călătorie pentru Republica Indonezia

06.06.2019

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis prelungirea măsurii de extindere cu încă 3 luni a stării de Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională -USPII-cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio…