România

Iohannis susţine că UE trebuie să continue să sprijine eforturile de modernizare şi reformă ale statelor din Parteneriatul Estic

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, vineri, necesitatea ca Uniunea Europeană să continue să sprijine consecvent eforturile de modernizare şi reformă ale celor şase state din Parteneriatul Estic, subliniind că nu este suficient ca UE să solicite partenerilor să implementeze reforme, fără ca Uniunea, la rândul său, să acorde tot sprijinul necesar în acest scop, informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, în intervenţia sa în cadrul lucrărilor Summitului Parteneriatului Estic, preşedintele Iohannis a evidenţiat progresele înregistrate de partenerii estici de la Summitul din 2015, a salutat faptul că Republica Moldova, Ucraina şi Georgia continuă să îşi urmeze aspiraţiile europene şi a încurajat continuarea unei politici solide şi angajante a Uniunii Europene în vecinătatea sa estică, care trebuie să devină, prin progrese ireversibile, un spaţiu predictibil, stabil şi prosper, ataşat valorilor şi principiilor europene.

"Mesajul principal al preşedintelui Klaus Iohannis a vizat mobilizarea de rezultate concrete care trebuie atinse, în beneficiul direct al cetăţenilor care, în opinia României, trebuie să fie principalii beneficiari ai Parteneriatului Estic, până la orizontul anului 2020. Preşedintele României a subliniat, în acest sens, importanţa implementării complete a Planului de acţiune '20 de rezultate pentru 2020", discutat în cadrul Summitului, care este cel mai important rezultat al acestuia", arată Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, şeful statului a evocat, cu prilejul discuţiilor, liniile prioritare de acţiune, în măsură să genereze recunoaşterea, la nivelul cetăţeanului, a beneficiilor cooperării în cadrul Parteneriatului Estic şi să răspundă liniilor strategice de consolidare a acestuia: de la bună guvernare, reforma justiţiei şi combaterea corupţiei, până la interconectivităţi sporite, îmbunătăţirea infrastructurii transfrontaliere, securitatea energetică şi armonizarea reglementărilor în domeniul serviciilor.

"În viziunea României, liniile prioritare de acţiune, în măsură să translateze la nivelul cetăţeanului din statele Uniunii şi din statele partenere beneficiile cooperării în cadrul Parteneriatului Estic, se referă la întărirea instituţiilor şi la buna guvernare în statele partenere; consolidarea rezilienţei acestora, care trebuie completată de un proces riguros de reforme, mai ales în domeniile care vizează combaterea corupţiei; statul de drept; respectul pentru drepturile fundamentale, respectiv creşterea implicării partenerilor în Politica de Securitate şi Apărare Comună, inclusiv în misiunile şi operaţiile UE şi, nu în ultimul rând, schimbul de bune practici", mai precizează Administraţia Prezidenţială.

La Summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles au fost prezentate rezultatele concrete ale cooperării Uniunii Europene cu partenerii estici de la Summitul precedent, de la Riga, statele membre şi cei şase parteneri asumându-şi un plan ambiţios de acţiune intitulat '20 de rezultate pentru 2020'. La summit a fost adoptată o declaraţie, care împreună cu planul de acţiune formează un pachet cuprinzător.

În marja reuniunii, şeful statului a avut întrevederi bilaterale cu şefii delegaţiilor Ucrainei şi Republicii Moldova, participante la Summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles, respectiv preşedintele Petro Poroşenko şi prim-ministrul Pavel Filip.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Modificarea legislaţiei electorale

30.07.2019

Vă informăm că a intrat în vigoare Legea nr. 148 din 24 iulie 2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, publicată în Monitorul Oficial nr. 617 din 25 iulie 2019. În perspectiva alegerilor…

Recepţie cu ocazia încheierii Preşedinţiei rotative la Consiliul Uniunii Europene

28.06.2019

La 27 iunie 2019, Ambasada României la Jakarta a organizat o recepţie cu ocazia încheierii preşedinţiei rotative a României la Consiliul Uniunii Europene. Au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, corpul diplomatic,…

Atenţionare de călătorie pentru Republica Indonezia

06.06.2019

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis prelungirea măsurii de extindere cu încă 3 luni a stării de Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională -USPII-cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio…