România

Discuţii la sediul NATO din Bruxelles în pregătirea reuniunii miniştrilor de Externe din luna decembrie

Secretarul de stat pentru afaceri strategice şi bilaterale în spaţiul euro-atlantic, George Ciamba, a efectuat joi o vizită la sediul NATO din Bruxelles, prilej cu care a avut întrevederi cu adjunctul secretarului general, Rose Gottemoeller, şi cu asistentul pentru afaceri politice şi politica de securitate, Alejandro Alvargonzález, a informat Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Discuţiile au avut loc în pregătirea reuniunii miniştrilor Afacerilor Externe NATO din 5 - 6 decembrie şi în perspectiva Summitului Alianţei din iulie 2018.

În cadrul întâlnirii cu Rose Gottemoeller au fost trecute în revistă principalele subiecte aflate în prezent în atenţia NATO, având în vedere complexitatea şi impredictibilitatea mediului de securitate actual.

"În context, George Ciamba a subliniat necesitatea implementării depline a deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varşovia, în vederea asigurării unei posturi de descurajare şi apărare credibile şi eficiente. A accentuat importanţa unei abordări unitare a NATO cu privire la întregul flanc estic şi a prezentat contribuţia României la implementarea prezenţei aliate înaintate, conform angajamentelor asumate", se arată într-un comunicat de presă al MAE, remis AGERPRES.

La rândul său, adjunctul secretarului general a salutat contribuţiile importante ale României la NATO, atât în ceea ce priveşte implementarea prezenţei aliate înaintate în zona Mării Negre şi în Polonia, cât şi participarea la misiuni aliate.

"Totodată, a exprimat o deosebită apreciere pentru angajamentul României de alocare a 2% din PIB pentru domeniul apărării şi în mod special pentru atenţia acordată investiţiilor în modernizarea echipamentelor militare. Au fost trecute, de asemenea, în revistă progresele înregistrate în dezvoltarea cooperării NATO-UE, secretarul de stat George Ciamba subliniind importanţa specială pe care o acordă România aprofundării parteneriatului dintre cele două organizaţii în cât mai multe domenii de interes comun, pe baza principiului complementarităţii", se precizează în comunicat.

Dialogul cu asistentul secretarului general pentru afaceri politice şi politica de securitate, Alejandro Alvargonzalez, a fost axat pe pregătirile pentru reuniunea miniştrilor de Externe ai NATO, din 5 - 6 decembrie. Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la principalele evoluţii de securitate la nivel regional şi global şi implicaţiile lor asupra NATO, o atenţie specială fiind acordată evoluţiilor din vecinătatea estică a Alianţei şi din Balcanii de Vest.

Secretarul de stat a evocat nevoia continuării sprijinului activ al Alianţei pentru statele partenere, în vederea consolidării capacităţilor de apărare şi a rezilienţei naţionale, şi a pledat pentru identificarea de noi proiecte concrete care să răspundă nevoilor specifice ale acestora. A fost subliniată, totodată, importanţa acordării, în continuare, a unui profil sporit politicii de extindere pe agenda NATO, se mai arată în comunicat. 

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Atenționare de călătorie pentru Republica Indonezia - ploi torențiale, intensificări ale vântului și inundații

08.01.2020

Ambasada României în Republica Indonezia informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Indonezia că, în conformitate cu datele transmise de Agenția de Meteorologie,…

Program de lucru la Ambasada României în perioada sărbătorilor

24.12.2019

Ambasada României va fi închisă pe 25-27 decembrie 2019 și 1-3 ianuarie 2020.

Ambasada României la Jakarta a organizat o întâlnire a Asociației femeilor diplomat din Indonezia

03.12.2019

La 2 decembrie a.c., în contextul sărbătoririi Zilei Naționale a României și a 30 de ani de la evenimentele istorice din decembrie 1989, Ambasada României la Jakarta a organizat o întâlnire a Asociației femeilor diplomat din…