România

Discuţii la sediul NATO din Bruxelles în pregătirea reuniunii miniştrilor de Externe din luna decembrie

Secretarul de stat pentru afaceri strategice şi bilaterale în spaţiul euro-atlantic, George Ciamba, a efectuat joi o vizită la sediul NATO din Bruxelles, prilej cu care a avut întrevederi cu adjunctul secretarului general, Rose Gottemoeller, şi cu asistentul pentru afaceri politice şi politica de securitate, Alejandro Alvargonzález, a informat Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Discuţiile au avut loc în pregătirea reuniunii miniştrilor Afacerilor Externe NATO din 5 - 6 decembrie şi în perspectiva Summitului Alianţei din iulie 2018.

În cadrul întâlnirii cu Rose Gottemoeller au fost trecute în revistă principalele subiecte aflate în prezent în atenţia NATO, având în vedere complexitatea şi impredictibilitatea mediului de securitate actual.

"În context, George Ciamba a subliniat necesitatea implementării depline a deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varşovia, în vederea asigurării unei posturi de descurajare şi apărare credibile şi eficiente. A accentuat importanţa unei abordări unitare a NATO cu privire la întregul flanc estic şi a prezentat contribuţia României la implementarea prezenţei aliate înaintate, conform angajamentelor asumate", se arată într-un comunicat de presă al MAE, remis AGERPRES.

La rândul său, adjunctul secretarului general a salutat contribuţiile importante ale României la NATO, atât în ceea ce priveşte implementarea prezenţei aliate înaintate în zona Mării Negre şi în Polonia, cât şi participarea la misiuni aliate.

"Totodată, a exprimat o deosebită apreciere pentru angajamentul României de alocare a 2% din PIB pentru domeniul apărării şi în mod special pentru atenţia acordată investiţiilor în modernizarea echipamentelor militare. Au fost trecute, de asemenea, în revistă progresele înregistrate în dezvoltarea cooperării NATO-UE, secretarul de stat George Ciamba subliniind importanţa specială pe care o acordă România aprofundării parteneriatului dintre cele două organizaţii în cât mai multe domenii de interes comun, pe baza principiului complementarităţii", se precizează în comunicat.

Dialogul cu asistentul secretarului general pentru afaceri politice şi politica de securitate, Alejandro Alvargonzalez, a fost axat pe pregătirile pentru reuniunea miniştrilor de Externe ai NATO, din 5 - 6 decembrie. Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la principalele evoluţii de securitate la nivel regional şi global şi implicaţiile lor asupra NATO, o atenţie specială fiind acordată evoluţiilor din vecinătatea estică a Alianţei şi din Balcanii de Vest.

Secretarul de stat a evocat nevoia continuării sprijinului activ al Alianţei pentru statele partenere, în vederea consolidării capacităţilor de apărare şi a rezilienţei naţionale, şi a pledat pentru identificarea de noi proiecte concrete care să răspundă nevoilor specifice ale acestora. A fost subliniată, totodată, importanţa acordării, în continuare, a unui profil sporit politicii de extindere pe agenda NATO, se mai arată în comunicat. 

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Priorităţile Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene

16.01.2019

Doamna Valerica Epure, ambasadorul României in Republica Indonezia a prezentat prioritatile presedintiei rotative a Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, in cadrul reuniunii HoMs din luna ianuarie a.c. Programul Preşedinţiei rotative a…

Întâlnirea anuală cu corpul diplomatic şi cu presa a ministrului indonezian de externe

10.01.2019

Cu ocazia Intalnirii anuale a ministrului indonezian de externe cu corpul diplomatic si reprezentantii media, Ambasada Romaniei la Jakarta a participat cu un stand cu informatii despre Romania si obiecte de artizanat la expozitia organizata cu acest …

Actualizarea atenţionării de călătorie în Selat Sunda şi Lampung, Republica Indonezia

27.12.2018

Valul tsunami care a lovit regiunea Sunda Strait (Selat Sunda) a produs numeroase victime, precum şi pagube materiale uriaşe. Cele mai afectate regiuni sunt Serang şi Pandeglang din Banten, precum şi sudul regiunii Lampung. Lucrările de…