România

Meleşcanu – întrevedere cu omologul muntenegrean; au semnat Planul de acţiuni pentru 2018-2019

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a avut, luni, în debutul vizitei oficiale pe care efectuează în Muntenegru, o întrevedere cu omologul Srdan Darmanovic, context în care cei doi oficiali au semnat Planul de Acţiuni pentru perioada 2018-2019 în domeniul integrării europene şi euroatlantice, parte a Cadrului de cooperare susţinută dintre cele două ministere de resort, document încheiat în iunie 2013.

Potrivit unui comunicat al MAE, şeful diplomaţiei române a adresat felicitări părţii muntenegrene pentru aderarea la NATO, exprimând convingerea că decizia va avea un impact pozitiv asupra securităţii în regiune.

Totodată, demnitarul român a exprimat susţinerea fermă pentru procesul de integrare europeană, cu respectarea angajamentelor şi obligaţiilor care derivă pentru Muntenegru din acest exerciţiu. "A fost reconfirmată susţinerea fermă de către România a principiului aderării în baza meritelor proprii", precizează sursa citată.

În comunicat se arată că ministrul Meleşcanu a reliefat disponibilitatea deplină a ţării noastre de a oferi expertiza şi asistenţa relevantă şi a subliniat interesul României şi al UE faţă de continuarea reformelor de către autorităţile din Muntenegru, cu accent asupra obţinerii de progrese tangibile în toate domeniile.

"În comun cu partea muntenegreană a avut loc o trecere în revistă a modalităţilor de consolidare a cooperării sectoriale şi a interacţiunii economice, inclusiv în domeniile muncă şi asigurări sociale, educaţie, ştiinţă şi tehnologie, mediu, energie, turism. Au fost agreate noi măsuri care să faciliteze contactele mediului de afaceri din cele două ţări", potrivit aceleiaşi surse.

De asemenea, ambele părţi au fost de acord că sunt necesare măsuri concrete care să sprijine evoluţia firească a întregului areal al Balcanilor de Vest spre integrarea europeană.

Conform MAE, vizita se înscrie în demersurile de intensificare a prezenţei României în regiunea Balcanilor de Vest - zonă aflată printre priorităţile de politică externă ale României - cu accent pe perspectiva europeană a Muntenegru şi pe aprofundarea cooperării în contextul apropierii mandatului ţării noastre de Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene în primul semestru 2019.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Programul Secției Consulare a Ambasadei României în Republica Indonezia

05.09.2019

În perioada 5 – 12 septembrie 2019, Secţia Consulară a Ambasadei României la Jakarta este închisă, eventualele solicitări de vize formulate de cetăţenii indonezieni şi alţi cetăţeni străini cu rezidență în Indonezia vor fi…

Modificarea legislaţiei electorale

30.07.2019

Vă informăm că a intrat în vigoare Legea nr. 148 din 24 iulie 2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, publicată în Monitorul Oficial nr. 617 din 25 iulie 2019. În perspectiva alegerilor…

Recepţie cu ocazia încheierii Preşedinţiei rotative la Consiliul Uniunii Europene

28.06.2019

La 27 iunie 2019, Ambasada României la Jakarta a organizat o recepţie cu ocazia încheierii preşedinţiei rotative a României la Consiliul Uniunii Europene. Au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, corpul diplomatic,…