România

Premierul Tudose, la Varna: România şi Bulgaria sunt două oaze de stabilitate şi de siguranţă a cetăţeanului

România şi Bulgaria sunt "două oaze de stabilitate şi de siguranţă a cetăţeanului", a declarat marţi prim-ministrul Mihai Tudose, la Varna.

"Este evident faptul că atât Bulgaria, cât şi România sunt două oaze de stabilitate şi de siguranţă a cetăţeanului pe stradă, foarte tolerante şi religios, şi din punct de vedere al celorlalte minorităţi posibile şi imaginabile, ceea ce e un nou element de atractivitate să faci afaceri în aceste zone. (...) Repet, fiind (...) împreună oaze de stabilitate şi siguranţă a cetăţeanului, ceea ce devine un lucru foarte, foarte rar întâlnit cam pe tot globul, nu numai în ţările din Vest. Şi este păcat că nici Bulgaria, nici România încă nu am speculat - la modul pozitiv speculat - această oportunitate pe care o pot oferi cele două ţări", a afirmat premierul Tudose, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său Boiko Borisov.

El a făcut referire şi la faptul că discuţiile la şedinţa comună a Guvernelor bulgar şi român de la Varna au vizat şi problematica europeană şi perspectivele de coordonare în pregătirea primelor mandate la preşedinţia Consiliului UE ale României şi Bulgariei.

"Suntem într-o etapă importantă. Sunt lucruri pe care le-am agreat astăzi. (...) Foarte importantă poziţia Bulgariei şi a României în ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, ţinând cont şi de faptul că cele două ţări au la interval de şase luni preşedinţia Consiliului şi va trebui să luptăm împreună pentru păstrarea politicii de coeziune şi a politicii agrare, neomiţând (...) sau neminimalizând nici politicile privind securitatea comună europeană", a mai afirmat Tudose.

Totodată, el a precizat că România şi Bulgaria au o poziţie comună în privinţa politicii post-Brexit.

"În ceea ce priveşte politica comună privind migraţiile şi politica comună privind statutul cetăţenilor noştri în Uniunea Europeană, mai ales post-Brexit, avem o poziţie comună, iar cei doi miniştri s-au pus la punct şi vor lucra împreună cu ministerele de Externe ale celor două ţări", a menţionat Tudose.

Cea de-a patra reuniune a Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt România-Bulgaria a avut loc, marţi, la Palatul Evksinograd din Varna.

În contextul şedinţei comune au fost semnate o serie de documente bilaterale care privesc cooperarea sectorială.

Astfel, miniştrii de Interne român şi bulgar, Carmen Dan şi Valentin Radev, au semnat un Protocol pentru implementarea Acordului între Guvernele României şi Bulgariei privind readmisia cetăţenilor proprii şi a străinilor. 

Documentul stabileşte punctele de frontieră prin care se vor face readmisia şi tranzitul persoanelor care fac obiectul acordului. Totodată, protocolul detaliază procedura de readmisie, actele doveditoare necesare, prezumţiile privind intrarea pe teritoriu şi termenele pentru procesarea solicitărilor şi a notificărilor oficiale. Alte detalii incluse în document se referă la procedura de escortă, costuri, limba de lucru în derularea procedurilor de readmisie şi soluţionarea eventualelor diferende.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Atenționare de călătorie pentru Republica Indonezia - ploi torențiale, intensificări ale vântului și inundații

08.01.2020

Ambasada României în Republica Indonezia informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Indonezia că, în conformitate cu datele transmise de Agenția de Meteorologie,…

Program de lucru la Ambasada României în perioada sărbătorilor

24.12.2019

Ambasada României va fi închisă pe 25-27 decembrie 2019 și 1-3 ianuarie 2020.

Ambasada României la Jakarta a organizat o întâlnire a Asociației femeilor diplomat din Indonezia

03.12.2019

La 2 decembrie a.c., în contextul sărbătoririi Zilei Naționale a României și a 30 de ani de la evenimentele istorice din decembrie 1989, Ambasada României la Jakarta a organizat o întâlnire a Asociației femeilor diplomat din…