România

Ministrul Meleşcanu, la trilaterala Polonia-România-Turcia

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a participat, vineri, la Varşovia, la reuniunea trilaterală Polonia - România - Turcia, la care s-a discutat despre agenda de securitate euroatlantică şi internaţională, cu accent pe priorităţile NATO în perspectiva viitorului Summit.

"Ministrul român al Afacerilor Externe a prezentat în context evoluţiile din zona Mării Negre şi a subliniat importanţa implementării depline a deciziilor privind consolidarea posturii NATO în regiune, ca parte a eforturilor de consolidare a descurajării şi apărării aliate pe flancul estic. A evidenţiat, totodată, necesitatea ca aceste măsuri să fie însoţite de un sprijin activ pentru partenerii estici - Ucraina, Georgia, Republica Moldova", se arată într-un comunicat al MAE.

Conform sursei citate, s-a convenit aprofundarea cooperării în acest format, inclusiv prin posibile vizite comune ale celor trei miniştri în state partenere. S-a discutat şi despre utilitatea explorării oportunităţilor de dezvoltare a colaborării între cele trei ţări în domenii precum industria de apărare.

Totodată, în urma reuniunii a fost adoptat un document comun. Potrivit acestui document, obiectivul este ''securitatea indivizibilă a tuturor statelor membre NATO".

"Am evidenţiat rolul crucial al Alianţei Nord-Atlantice pentru menţinerea păcii şi stabilităţii în Europa şi în jurul ei. Actualul mediu de securitate impune angajarea deplină a tuturor statelor membre NATO, în spiritul unităţii şi solidarităţii, şi consolidarea, în continuare, a vitalei legături transatlantice, pentru ca NATO să rămână pregătită să combată toate provocările şi ameninţările, indiferent de unde ar proveni acestea", se arată în documentul comun.

Potrivit sursei citate, NATO trebuie să continue abordarea faţă de Rusia, convenită la Summiturile din Ţara Galilor şi Varşovia.

"Alianţa a răspuns schimbărilor din mediul de securitate prin întărirea posturii sale de descurajare şi apărare, rămânând în acelaşi timp deschisă pentru dialog politic cu Rusia, pe bază de reciprocitate şi în scopul creşterii transparenţei şi predictibilităţii. Alianţa va continua să monitorizeze manevrele militare de amploare din vecinătatea sa şi implicaţiile lor pentru securitatea regională. Vom continua, de asemenea, să acordăm sprijin activ partenerilor noştri, Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, cu accent pe creşterea capacităţilor lor de securitate şi apărare şi pe consolidarea rezilienţei", precizează documentul comun.

De asemenea, a fost reiterată "poziţia fermă şi principială" că nu va fi recunoscută "anexarea ilegală şi ilegitimă a Crimeei".

"Urmărim cu preocupare situaţia din Donbas şi Crimeea, precum şi din Abhazia şi Osetia de Sud, reiterăm îndemnul pentru respectarea suveranităţii naţionale a fiecărei ţări şi solicităm Rusiei un rol constructiv", subliniază sursa citată.

Totodată, a fost reiterat sprijinul pentru decizia NATO de a deveni membru al Coaliţiei Globale anti-ISIL, adoptată la Reuniunea Specială de la Bruxelles din mai 2017. "Obiectivul nostru comun trebuie să fie acela de a ne uni eforturile în combaterea terorismului, conform principiilor solidarităţii între membrii NATO şi indivizibilităţii securităţii aliate", se mai arată în documentul comun.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Modificarea legislaţiei electorale

30.07.2019

Vă informăm că a intrat în vigoare Legea nr. 148 din 24 iulie 2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, publicată în Monitorul Oficial nr. 617 din 25 iulie 2019. În perspectiva alegerilor…

Recepţie cu ocazia încheierii Preşedinţiei rotative la Consiliul Uniunii Europene

28.06.2019

La 27 iunie 2019, Ambasada României la Jakarta a organizat o recepţie cu ocazia încheierii preşedinţiei rotative a României la Consiliul Uniunii Europene. Au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, corpul diplomatic,…

Atenţionare de călătorie pentru Republica Indonezia

06.06.2019

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis prelungirea măsurii de extindere cu încă 3 luni a stării de Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională -USPII-cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio…