România

Aderarea României la Agenţia pentru Energie Nucleară, discutată de secretarul de stat Micula cu directorul NEA

​Decizia recentă a OCDE de a invita România să devină membru cu drepturi depline la Agenţia pentru Energie Nucleară (NEA), precum şi la Banca de Date a Agenţiei s-a aflat printre temele de discuţie dintre secretarul de stat Alexandru Victor Micula şi directorului general al NEA, William D. Magwood IV.

"Secretarul de stat Alexandru Victor Micula l-a primit luni pe directorul general al Agenţiei pentru Energie Nucleară (NEA) din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), William D. Magwood IV. Cei doi au discutat despre etapele preliminare de parcurs, până la intrarea în vigoare a noului statut al României, începând cu 15 octombrie 2017, precum şi despre interesul comun de a consolida cooperarea în domeniul cercetării nucleare şi dezvoltării tehnologice", informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), transmis AGERPRES.

Secretarul de stat a exprimat încrederea că aderarea la NEA va contribui la o mai bună conectare a României la dialogul global pe marginea guvernanţei nucleare, precum şi la consolidarea dezbaterii din România referitoare la rolul important al energiei nucleare în decarbonizarea economiei. Aceste teme vor figura şi pe agenda viitoarelor preşedinţii deţinute de ţara noastră în cadrul Cartei Energiei (2018) şi Uniunii Europene (2019). 

"De asemenea, a menţionat că aderarea la Agenţie demonstrează odată în plus capacitatea şi angajamentul României referitor la standardele şi bunele practici promovate de OCDE, întărind argumentele în favoarea candidaturii ţării noastre la organizaţie", se arată în comunicat.

Agenţia pentru Energia Nucleară (NEA) este o agenţie interguvernamentală care funcţionează sub egida OCDE, cu sediul la Paris. Activă din 1958, NEA facilitează cooperarea între statele cu infrastructuri şi tehnologii nucleare avansate şi, conform statutului, are ca obiectiv "atingerea excelenţei în materie de siguranţă nucleară, precum şi în domenii conexe: tehnologie, cercetare, mediu şi legislaţie".

România a aderat formal la NEA la 7 iunie 2017, prin schimb de scrisori, urmând ca aderarea să devină efectivă de la 15 octombrie 2017.

Noul statut de membru oferă ţării noastre atât acces la cel mai avansat nivel de expertiză şi bune practici în sectorul nuclear, cât şi oportunitatea de a participa în mod direct, alături de celelalte 32 de state membre NEA, la stabilirea reglementărilor internaţionale în materie de politici nucleare.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Modificarea legislaţiei electorale

30.07.2019

Vă informăm că a intrat în vigoare Legea nr. 148 din 24 iulie 2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, publicată în Monitorul Oficial nr. 617 din 25 iulie 2019. În perspectiva alegerilor…

Recepţie cu ocazia încheierii Preşedinţiei rotative la Consiliul Uniunii Europene

28.06.2019

La 27 iunie 2019, Ambasada României la Jakarta a organizat o recepţie cu ocazia încheierii preşedinţiei rotative a României la Consiliul Uniunii Europene. Au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, corpul diplomatic,…

Atenţionare de călătorie pentru Republica Indonezia

06.06.2019

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis prelungirea măsurii de extindere cu încă 3 luni a stării de Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională -USPII-cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio…