România

Preşedinţia Consiliului UE, candidatura României la ONU şi OCDE – jaloanele politicii externe

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat marţi că pregătirea Centenarului Marii Uniri, preşedinţia română a Consiliului UE, candidatura României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU şi candidatura la OCDE reprezintă "jaloanele" pentru diplomaţii români.

"Anul acesta vă propun câteva accente speciale: pregătirea Marelui Centenar, preşedinţia noastră la Consiliul UE în 2019, candidatura României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate la ONU - cu alegeri în 2019 şi candidatura noastră la OCDE. Acestea sunt jaloanele esenţiale ale mandatului dumneavoastră. În egală măsură, avem nevoie de o diplomaţie economică mai clar orientată spre rezultate", a afirmat Meleşcanu, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, care are loc la Bucureşti, el adăugând că este nevoie şi de o mai bună conectare a diplomaţilor români cu cele mai recente şi inovatoare proiecte ale ţării noastre.

Meleşcanu a precizat că miza europeană a României este asigurarea preşedinţiei Consiliului UE.

"Interesul României este să revigoreze politicile de dezvoltare în perspectiva convergenţei economice şi a integrării europene mai profunde. Simultan, trebuie să ne aducem la zi profilul de ţară, să ne creştem cu inteligenţă influenţa în standardele pe care întreaga noastră societate le merită şi le doreşte. În plan extern trebuie să atingem nivelul de reputaţie, respect şi recunoaştere care să ne facă mândri ca ţară şi în calitate de cetăţeni ai României. (...) Trebuie să fim mult mai activi în promovarea intereselor naţionale ale României pe tema UE, precum şi în relaţiile bilaterale cu statele membre", a subliniat Teodor Meleşcanu.

Ministrul de Externe a precizat că asigurarea preşedinţiei Consiliului UE în primul semestru al anului 2019 este o oportunitate istorică pentru politica externă a României.

Şeful diplomaţiei române a subliniat că "miza securităţii noastre în perspectivă transatlantică şi globală rămâne decisivă".

"România s-a comportat în ultimii ani nu doar ca un beneficiar al politicilor NATO, ci şi ca un participant activ la definirea şi implementarea obiectivelor organizaţiei", a arătat el.

Teodor Meleşcanu a menţionat că până la sfârşitul anului ţara noastră va găzdui Reuniunea Anuală de Dialog Strategic România-SUA, unde vor fi convenite acţiunile şi proiectele prioritare pentru aprofundarea relaţiei bilaterale.

"Am extins dialogul strategic cu SUA, am reluat dialogul politico-diplomatic la cel mai înalt nivel şi am îndeplinit încă una dintre condiţiile tehnice ale unui interes major pentru cetăţenii români - programul Visa Waiver", a afirmat Meleşcanu.

Potrivit şefului diplomaţiei române, şi vecinătatea directă a României are o importanţă cu totul specială. "În vecinătate, miza prioritară rămâne Republica Moldova şi sprijinirea ei pentru un viitor european", a precizat Meleşcanu.

Ministrul Afacerilor Externe a mai spus că România doreşte să aibă relaţii bune cu Rusia. "Relaţiile cu Federaţia Rusă vor continua pe baza abordării descurajare şi dialog, în coordonare cu partenerii noştri euroatlantici. România doreşte bune relaţii cu Rusia, cu două premise esenţiale: respect reciproc şi respectarea dreptului internaţional. Câtă vreme dreptul internaţional este încălcat prin acţiunile Rusiei, vom sprijini pe mai departe politica de sancţiuni a UE", a declarat ministrul de Externe.

El a susţinut că şi relaţia strategică cu Israelul trebuie aprofundată, prin extinderea domeniilor de cooperare, concomitent cu intensificarea relaţiilor cu ansamblul regiunii Orientului Mijlociu.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Atenționare de călătorie pentru Republica Indonezia - ploi torențiale, intensificări ale vântului și inundații

08.01.2020

Ambasada României în Republica Indonezia informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Indonezia că, în conformitate cu datele transmise de Agenția de Meteorologie,…

Program de lucru la Ambasada României în perioada sărbătorilor

24.12.2019

Ambasada României va fi închisă pe 25-27 decembrie 2019 și 1-3 ianuarie 2020.

Ambasada României la Jakarta a organizat o întâlnire a Asociației femeilor diplomat din Indonezia

03.12.2019

La 2 decembrie a.c., în contextul sărbătoririi Zilei Naționale a României și a 30 de ani de la evenimentele istorice din decembrie 1989, Ambasada României la Jakarta a organizat o întâlnire a Asociației femeilor diplomat din…