România

Întrevedere Meleşcanu – Sameh Hassan Shoukry

​Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, s-a întâlnit marţi cu omologul său egiptean, Sameh Hassan Shoukry, context în care a arătat că România poate oferi sprijin, asistenţă tehnică şi expertiză Egiptului în diverse domenii care vizează procesele electorale, lupta împotriva corupţiei, formarea magistraţilor şi consolidarea capacităţii instituţionale.

"Am făcut cunoscută intenţia României de a oferi sprijin, asistenţă tehnică şi transfer de expertiză în diverse domenii care vizează procesele electorale, lupta împotriva corupţiei, formarea magistraţilor şi consolidarea capacităţii instituţionale. România sprijină ferm angajamentul Egiptului de a instala o democraţie solidă, care să devină un model de referinţă pentru multe dintre ţările arabe aflate în procesul de tranziţie", a spus Meleşcanu, după întâlnirea cu omologul său egiptean.

El a criticat atentatele în care şi-au pierdut viaţa mai mulţi cetăţeni egipteni.

"România se opune vehement tuturor formelor de terorism sau comportamentelor şi acţiunilor fundamentaliste, indiferent de justificarea lor ideologică, religioasă, politică, rasială, etnică sau de orice altă natură", a afirmat ministrul de Externe.

Meleşcanu a menţionat că discuţiile cu omologul său egiptean au vizat şi schimburile comerciale, context în care a arătat că Egiptul este principalul partener comercial al României în regiunea Orientului Mijlociu şi al Africii de Sud. El a precizat că nivelul schimburilor comerciale sunt, însă, sub nivelul potenţialului celor două ţări, şi a susţinut că încurajează oamenii de afaceri să coopereze în domenii precum energie, industrie petrolieră, IT şi agricultură.

Discuţiile dintre cei doi oficiali au vizat şi priorităţile în cadrul ONU şi teme regionale, precum combaterea migraţiei, problemele din Libia şi Siria, lupta contra terorismului.

"L-am asigurat pe ministrul egiptean de sprijinul nostru în dezvoltarea parteneriatului UE - Egipt, care să ţină cont de nevoile specifice ale Egiptului în materie de dezvoltare, securitate şi stabilitate politică", a adăugat Meleşcanu.

Potrivit acestuia, vizita lui Sameh Hassan Shoukry este prima la Bucureşti a unui şef al diplomaţiei egiptene în ultimii şapte ani.

La rândul său, ministrul de Externe egiptean a apreciat că relaţiile bilaterale cu România sunt excelente.

"În perioada următoare, se va consemna o activitate remarcabilă a tuturor relaţiilor, fie la nivel prezidenţial între liderii celor două ţări, fie prin activităţile înalţilor oficiali privind Egiptul şi România", a spus oficialul egiptean.

Cei doi miniştri au semnat un memorandum de înţelegere între Guvernele României şi Egiptului privind scutirea de la obligativitatea vizei pentru deţinătorii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu şi un memorandum între cele două ministere de Externe, care prevede organizarea de consultări periodice şi realizarea unui schimb continuu de expertiză pe diferite domenii.

De asemenea, la nivel de miniştri de resort, a fost semnat un protocol privind turismul între cele două state.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Modificarea legislaţiei electorale

30.07.2019

Vă informăm că a intrat în vigoare Legea nr. 148 din 24 iulie 2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, publicată în Monitorul Oficial nr. 617 din 25 iulie 2019. În perspectiva alegerilor…

Recepţie cu ocazia încheierii Preşedinţiei rotative la Consiliul Uniunii Europene

28.06.2019

La 27 iunie 2019, Ambasada României la Jakarta a organizat o recepţie cu ocazia încheierii preşedinţiei rotative a României la Consiliul Uniunii Europene. Au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, corpul diplomatic,…

Atenţionare de călătorie pentru Republica Indonezia

06.06.2019

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis prelungirea măsurii de extindere cu încă 3 luni a stării de Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională -USPII-cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio…