România

Teodor Baconschi a discutat cu omologul turc opţiunile de a ridica nivelul cooperării bilaterale

Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a efectuat miercuri o vizită de lucru la Ankara, dialogul cu omologul Ahmet Davutoglu cuprinzând cooperarea bilaterală şi regională, evoluţiile în procesul de aderare a Turciei la UE şi o evaluare a scenei internaţionale a informat Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) printr-un comunicat de presă.

"Relaţiile bilaterale româno-turce sunt excelente şi am discutat cele mai bune opţiuni de a ridica nivelul cooperării noastre. Am decis să intensificăm dialogul bilateral în 2011, inclusiv în domenii-cheie, cum ar fi comerţul şi investiţiile, energia, transporturile, turismul, cultura şi urgenţele civile", a declarat ministrul Teodor Baconschi, citat în comunicat.

Vizita ministrului Baconschi la Ankara a avut loc în contextul în care Turcia este cel de-al cincilea partener economic al României şi primul în ceea ce priveşte schimburile comerciale cu state din afara UE şi din cadrul OCEMN, precizează sursa citată.

Potrivit MAE, cu prilejul vizitei a fost reafirmat interesul pentru concretizarea proiectelor comune în sectorul energetic, ca domeniu strategic de cooperare. Cei doi miniştri au reiterat sprijinul ferm pentru concretizarea gazoductului Nabucco, ca parte a coridorului sudic.

"Totodată, a fost propusă constituirea unui grup de lucru pentru identificarea şi promovarea unor proiecte de cooperare pe terţe pieţe, în special în zona Orientului Mijlociu şi Asia Centrală. Ministrul român de Externe a reafirmat propunerea privind realizarea cablului electric submarin Constanţa - Istanbul, subliniind că acesta poate deveni un proiect important pentru regiune. A fost apreciată cooperarea foarte bună în domeniul transporturilor, îndeosebi al transporturilor maritime, cei doi oficiali salutând inaugurarea, în luna mai, a liniei "ro-ro" Constanţa - Istanbul şi încurajând extinderea acestei iniţiative la alte porturi în Turcia", se arată în comunicat.

Ministrul Baconschi a reafirmat sprijinul constant al României pentru obţinerea de progrese în negocierile de aderare a Turciei la UE, apreciind eforturile făcute până în prezent, a anunţat MAE.

În cadrul primirii la preşedintele Republicii Turcia, Abdullah Gul, au fost reafirmate caracterul special al relaţiei bilaterale şi pregătirile în vederea creării unui cadru de parteneriat cu valenţe strategice.

"A fost subliniat statutul comun de aliaţi în NATO şi sprijinul pentru procesul de aderare la UE. Ministrul Baconschi a prezentat evoluţiile economice din România şi noile oportunităţi de extindere a investiţiilor turce în ţara noastră. Ministrul a apreciat că România va continua să fie "un prieten statornic al Turciei în contextul UE şi un partener apropiat în NATO", adăugă comunicatul MAE.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Recepţie cu ocazia încheierii Preşedinţiei rotative la Consiliul Uniunii Europene

28.06.2019

La 27 iunie 2019, Ambasada României la Jakarta a organizat o recepţie cu ocazia încheierii preşedinţiei rotative a României la Consiliul Uniunii Europene. Au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, corpul diplomatic,…

Atenţionare de călătorie pentru Republica Indonezia

06.06.2019

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis prelungirea măsurii de extindere cu încă 3 luni a stării de Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională -USPII-cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio…

Programe de studii - Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

03.06.2019

Vă supunem atenției existența, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a programelor de studii cu predare în limba engleză (Arheologie, Administrarea Afacerilor, Informatică – Licență și Administrarea Afacerilor –Master) …