România

Parteneriatul româno-iordanian, în centrul discuţiilor dintre preşedintele Băsescu şi Regele Abdullah II

Stadiul relaţiilor româno-iordaniene şi consolidarea parteneriatului dintre cele două ţări s-a aflat în centrul discuţiilor avute miercuri, la Aman, de preşedintele Traian Băsescu şi Regele Abdullah II, cu prilejul vizitei de lucru efectuate de şeful statului român în Regatul Haşemit al Iordaniei la invitaţia omologului său iordanian.

În cadrul vizitei, şeful statului român a purtat convorbiri oficiale cu suveranul haşemit pe marginea cooperării bilaterale şi a situaţiei actuale din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Cei doi şefi de stat au fost de acord că relaţiile româno-iordaniene se caracterizează printr-o dinamică accentuată a dialogului politico-diplomatic la toate nivelurile, prin convergenţa intereselor de securitate şi prin dorinţa comună de aprofundare a cooperării economice, precizează sursa citată.

Cu acest prilej, s-a convenit consolidarea parteneriatului bilateral într-o serie de domenii strategice: energie şi resurse minerale, transporturi şi infrastructură de transport, agricultură, turism, investiţii industriale şi comerţ.

În ceea ce priveşte problematica regională, preşedintele Băsescu a subliniat că România înţelege aspiraţiile democratice ale popoarelor din Orientul Mijlociu şi Africa şi susţine avansul pe calea democraţiei prin dialog.

Preşedintele României a transmis omologului iordanian aprecierea pentru rolul Regatului Haşemit în asigurarea păcii şi stabilităţii în Orientul Mijlociu, pentru iniţiativele regelui de a menţine consensul arab şi pentru exprimarea moderată şi echilibrată pe scena internaţională.

În privinţa procesului de pace israeliano-palestinian, Traian Băsescu a subliniat că România încurajează atât prin intermediul Uniunii Europene, cât şi în plan bilateral reluarea rapidă a negocierilor directe, care să conducă la o pace durabilă şi cuprinzătoare, pe baza soluţiei celor două state, care să convieţuiască în pace şi securitate. Totodată, preşedintele şi-a exprimat sprijinul pentru iniţiativele Iordaniei pe această linie.

Preşedintele Băsescu a afirmat sprijinul României pentru concretizarea "statutului avansat" obţinut de Iordania în relaţia cu Uniunea Europeană, în octombrie 2010, menţionează sursa citată.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Recepţie cu ocazia încheierii Preşedinţiei rotative la Consiliul Uniunii Europene

28.06.2019

La 27 iunie 2019, Ambasada României la Jakarta a organizat o recepţie cu ocazia încheierii preşedinţiei rotative a României la Consiliul Uniunii Europene. Au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, corpul diplomatic,…

Atenţionare de călătorie pentru Republica Indonezia

06.06.2019

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis prelungirea măsurii de extindere cu încă 3 luni a stării de Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională -USPII-cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio…

Programe de studii - Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

03.06.2019

Vă supunem atenției existența, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a programelor de studii cu predare în limba engleză (Arheologie, Administrarea Afacerilor, Informatică – Licență și Administrarea Afacerilor –Master) …