România

Patriarhul Daniel: Dimensiunea religioasă a dialogului cultural este fundamentală pentru Europa

Dimensiunea religioasă a dialogului cultural este fundamentală pentru Europa, deoarece religia este matricea majoră a identităţii sale, a subliniat Patriarhul Daniel în intervenţia sa pronunţată marţi în limba franceză în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, la Strasbourg, în cadrul dezbaterii privind dimensiunea religioasă a dialogului intercultural.

"Religia este o matrice majoră a identităţii europene. De aceea, criza profundă pe care o traversează Europa este, înainte de toate, o criză de identitate spirituală. În al doilea rând, trebuie să amintim că valorile Consiliului Europei, adică democraţia, statul de drept şi drepturile omului, îşi au originea în tradiţia religioasă creştină şi iudaică. Trebuie să le dăm acestor valori o profundă motivaţie teologică", a spus Patriarhul Daniel.

Dialogul interreligios şi intercultural cheamă statele şi religiile la coresponsabilitate şi la cooperare pentru binele comun al fiecărei ţări din Europa şi al relaţiilor acesteia cu celelalte continente, a îndemnat oficialul român, în discursul său, postat pe site-ul APCE.

Şeful BOR a insistat, de asemenea, pe rolul educativ pe care religiile îl pot juca pentru a dezvolta dialogul interreligios, care nu trebuie să devină o ideologie politică impusă, ci o stare de spirit şi o cultură a traiului în comun.

Patriarhul a evocat şi problemele create de imigraţia masivă a persoanelor de culturi şi religii diferite în Europa, care slăbeşte coeziunea socială şi a chemat la găsirea de soluţii urgente.

"Evenimente dramatice, precum violenţele împotriva creştinilor din Irak, în Iran, în Egipt şi alte (ţări), coranele arse şi atentatele care urmează acestui act impun oamenilor politici şi organismelor internaţionale să reflecteze şi să reacţioneze pentru a evita ca asemenea drame să se repete în viitor şi să atingă ţările europene. Aceste evenimente fac şi mai urgentă sarcina de a găsi soluţii la problemele create de imigraţia masivă a populaţiilor de diferite culturi şi religii în Europa, fenomen care slăbeşte coeziunea socială în multe ţări".

Patriarhul a anunţat că la 14 aprilie va avea loc la Bucureşti o întâlnire a şefilor celor 18 culte recunoscute oficial în România, pentru a crea un Consiliu consultativ al cultelor religioase, al cărui scop nu este doar de a evita conflicte între diferitele religii şi confesiuni, dar şi de a încuraja dialogul şi cooperarea pentru binele comun al societăţii româneşti.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Recepţie cu ocazia încheierii Preşedinţiei rotative la Consiliul Uniunii Europene

28.06.2019

La 27 iunie 2019, Ambasada României la Jakarta a organizat o recepţie cu ocazia încheierii preşedinţiei rotative a României la Consiliul Uniunii Europene. Au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, corpul diplomatic,…

Atenţionare de călătorie pentru Republica Indonezia

06.06.2019

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis prelungirea măsurii de extindere cu încă 3 luni a stării de Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională -USPII-cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio…

Programe de studii - Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

03.06.2019

Vă supunem atenției existența, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a programelor de studii cu predare în limba engleză (Arheologie, Administrarea Afacerilor, Informatică – Licență și Administrarea Afacerilor –Master) …