România

Teodor Baconschi crede că este nevoie de mai multă “pedagogie europeană” în societatea românească

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, consideră că este nevoie de mai multă “pedagogie europeană” în societatea românească, punctând faptul că ar trebui să existe mai multă încredere în capacitatea românilor de a deveni europeni “şi cu mintea, nu doar cu inima”.

“Cred că dezbaterea şi evaluarea de etapă a Tratatului de la Lisabona, la un an de la intrarea în vigoare este binevenită. Ar trebui, probabil, să facem prin releele reprezentate de cei prezenţi în această sală, mai multă pedagogie europeană în societatea românească. Subiectul rămâne, din păcate, ezoteric, inaccesibil pentru un public cu educaţie medie, deşi ar trebui ca prin toate canalele disponibile să fim mult mai activi şi mai încrezători în capacitatea compatrioţilor noştri de a deveni europeni şi cu mintea, nu doar cu inima”, a afirmat şeful diplomaţiei române.

Ministrul Baconschi a participat, vineri, la conferinţa “Tratatul de la Lisabona şi rolul României în procesul de aprofundare a integrării europene”, desfăşurată la Palatul Parlamentului.

Cu acest prilej, el a evidenţiat faptul că, deşi implementarea Tratatului de la Lisabona nu a început sub cele mai bune auspicii, el reprezintă un instrument care a profilat mai bine instituţiile UE.

“La doar un an de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, se vorbeşte deja despre modificarea lui: instabilitate, “nu s-a făcut un lucru bun cu Tratatul însuşi”. Nu! Este vorba de o modificare (a Tratatului de la Lisabona - n.r.) limitată, toate statele membre au convenit asupra acestei intervenţii restrânse în text. Nu se va trece din nou printr-o nouă ratificare, cu atât mai puţin prin consultări populare”, a spus Baconschi.

El a subliniat faptul că Tratatul de la Lisabona trebuie modificat, în sensul creării unui mecanism stabil de gestionare a crizelor.

“Este necesar însă ca Uniunea să se doteze acum, pentru anii care urmează, cu un mecanism stabil de gestionare a crizelor şi funcţia acestui mecanism este pur şi simplu aceea de a securiza, în timp, zona euro. Am văzut că ea (zona euro - n.r.) a început să pârâie pe la periferii şi ne dăm seama că, fără să limităm aventura europeană la o Uniune monetară, dacă euro s-ar prăbuşi, am putea să ne luăm adio de la UE în foarte scurt timp”, a explicat ministrul de Externe.

Potrivit acestuia, instituţia cea mai câştigată în urma implementării Tratatului de la Lisabona este Parlamentul European, care, spune ministrul, a devenit stăpân pe decizii majore, cum ar fi cele legate de buget.

“De ce a apărut Tratatul de la Lisabona? Pentru a pune de acord gigantul economic numit Europa cu dimensiunea politică. Gigantul co-exista cu un pitic politic şi a fost nevoie de un soi de Constituţie europeană care să proiecteze global Uniunea şi să îi dea o voce cât mai unitară, în marile dezbateri, negocieri internaţionale şi, în acelaşi timp, în relaţiile cu aceste puteri emergente care se dezvoltă atât de rapid, şi atât de ambiţios încât au toate şansele să modifice echilibrul geopolitic global în următorul deceniu”, a conchis Baconschi.

  

Programul Secției Consulare a Ambasadei României în Republica Indonezia

05.09.2019

În perioada 5 – 12 septembrie 2019, Secţia Consulară a Ambasadei României la Jakarta este închisă, eventualele solicitări de vize formulate de cetăţenii indonezieni şi alţi cetăţeni străini cu rezidență în Indonezia vor fi…

Modificarea legislaţiei electorale

30.07.2019

Vă informăm că a intrat în vigoare Legea nr. 148 din 24 iulie 2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, publicată în Monitorul Oficial nr. 617 din 25 iulie 2019. În perspectiva alegerilor…

Recepţie cu ocazia încheierii Preşedinţiei rotative la Consiliul Uniunii Europene

28.06.2019

La 27 iunie 2019, Ambasada României la Jakarta a organizat o recepţie cu ocazia încheierii preşedinţiei rotative a României la Consiliul Uniunii Europene. Au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, corpul diplomatic,…