Prima pagină

Date generale

I. Prezentare generală:

Denumirea oficială: Republica Indonezia

Fusul orar: + 4 ore faţă de România ( + 5 ore atunci când ţara noastră trece la ora de iarnă).

Capitala: Jakarta, - 9,121 milioane locuitori.

Alte oraşe importante: Surabaya 2.509 milioane; Bandung 2.412 milioane; Medan 2.131 milioane; Semarang 1.296 milioane.

Suprafaţa: 1,904,569 km patrati. Este cel mai mare arhipeleag din lume, constituit din 17.508 insule, din care 5 mari (Sumatra, Java si Madura, Kalimantan (sau Borneo), Sulawesi si Irian Jaya (parte din Papua Noua Guinee) si 30 de alte grupari de insule de mai mici dimensiuni, aflandu/se la intretaierea drumurilor comerciale dintre Oceanul Indian si Pacific. Aproximativ 6000 de insule de arhipeleagului nu sunt locuite. Majoritatea teritoriului, cu exceptia insulei Java (cea mai populata), este acoperit de paduri tropicale. Insula Java, in care traieste peste 60% din populatia tarii, reprezinta, prin calitatile deosebite ale solului, principala sursa de produse agricole a Indonesiei. Celelalte insule prezinta interes din punct de vedere economic, prin bogatele reserve de petrol, carbune, cositor, nichel, bauxiae, minereu de fier, plantatii de arbori de cauciuc, cocotieri.

Clima: Tropicala; umiditate mare si temperaturi ridicate; clima mai temperata in zonele mai inalte.

Ziua naţionala: 17 august - Ziua Independenţei (1945)

Moneda: rupia indonesiana ( curs de schimb 1 USD = cca. 12000 rupii indonesiene, estimare 2015)

Populaţia: 251,160,124 (estimare iulie 2013). Indonezia ocupa locul 4 in lume, dupa China, India si SUA.

Limba oficială: limba indoneziana (bahasa indonesia), provenita din limba malay, inrudita cu cea vorbita in Malaezia. In arhipeleag se vorbesc circa 500 de dialecte locale.

Religii: musulmana (88% din populatie), protestanta (5%), catolica (3%), hindi (2%), budista (1%).

Forma de guvernământ: republică, pe baza Constitutiei din 1945, care prevede o separare a puterilor executiva, legislativa si judecatoreasca.

Preşedinte: Joko WIDODO (din 20 octombrie 2014). Presedintele detine si functia de prim ministru si reprezinta figura guvernamentala si politica dominanta. Un decret din 1998 limiteaza functia de presedinte la doua mandate de cate 5 ani fiecare.

Vicepreşedinte: Yusuf KALLA, din 20 octombrie 2014.

Presedintele si vice-presedintele sunt alesi prin vot popular direct.

Guvernul: Puterea executiva este exercitata de catre presedinte, care este si sef al guvernului, asistat de un cabinet, pe care el il numeste. Presedintele este raspunzator doar in fata Adunarii Consultative a Poporului. Cabinetul este format din 3 ministri coordonatori, un secretar de stat, 18 ministri cu portofoliu, 12 ministri de stat si doi inalti oficiali cu rang de ministru de stat.

Ministrul afacerilor externe: Doamna Retno Lestari Priansari MARSUDI

 

Legislativul: Adunarea Consultativa a Poporului (Majelis Permusyawaratan Rakyat sau MPR) este camera superioara a Parlamentului; este formata din membri ai Camerei Reprezentatilor (DPR) si Camerei Reprezentantilor Regionali (DPD) si are rol in inaugurarea si suspendarea presedintelui tarii, in amendarea Cosntitutiei dar nu se implica in probleme legate de politica nationala; Camera Reprezentantilor (DPR) este formata din 560 de membri, alesi pentru un termen de 5 ani, si are rolul de formula si aproba legile la nivel national; Camera Reprezentantilor Regionali (DPD) este alcatuita din 132 de membri, cate 4 din fiecare din cele 30 de provincii indoneziene, doi membri din 2 provincii speciale si un membru din capitala Jakarta. DPD, conform prevederilor Constitutiei, propune DPR proiecte de lege care privesc provinciile indoneziene.

    

Manifestări dedicate Zilei Naţionale a României

03.12.2018

La 29 noiembrie a.c. Ambasada României la Jakarta a organizat o recepţie cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Oaspete de onoare a fost ministrul pentru afaceri sociale din Indonezia, domnul Agus Gumiwang…

Manifestări dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire

28.11.2018

La 28 noiembrie a.c. doamna ambassador Valerica Epure a oferit un interviu postului de radio Voice of Indonesia, vorbind despre semnificaţia Zilei Naţionale a României, 1 Decembrie, despre realizările României în această perioadă şi…

Participarea ambasadorului Romaniei la ceremonia de deschidere a celei de a 10-a editii a Targului de Invatamant Superior (EHEF) 2018

12.11.2018

Sambata, 10 noiembrie a.c. Valerica Epure, Ambasadorul Romaniei in Republica Indonezia a participat la ceremonia de deschidere a celei de a 10-a editii a Targului de Invatamant Superior (EHEF) 2018, la care a participat pentru al doilea an…