Prima pagină

Date generale

I. Prezentare generală:

Denumirea oficială: Republica Indonezia

Fusul orar: + 4 ore faţă de România ( + 5 ore atunci când ţara noastră trece la ora de iarnă).

Capitala: Jakarta, - 9,121 milioane locuitori.

Alte oraşe importante: Surabaya 2.509 milioane; Bandung 2.412 milioane; Medan 2.131 milioane; Semarang 1.296 milioane.

Suprafaţa: 1,904,569 km patrati. Este cel mai mare arhipeleag din lume, constituit din 17.508 insule, din care 5 mari (Sumatra, Java si Madura, Kalimantan (sau Borneo), Sulawesi si Irian Jaya (parte din Papua Noua Guinee) si 30 de alte grupari de insule de mai mici dimensiuni, aflandu/se la intretaierea drumurilor comerciale dintre Oceanul Indian si Pacific. Aproximativ 6000 de insule de arhipeleagului nu sunt locuite. Majoritatea teritoriului, cu exceptia insulei Java (cea mai populata), este acoperit de paduri tropicale. Insula Java, in care traieste peste 60% din populatia tarii, reprezinta, prin calitatile deosebite ale solului, principala sursa de produse agricole a Indonesiei. Celelalte insule prezinta interes din punct de vedere economic, prin bogatele reserve de petrol, carbune, cositor, nichel, bauxiae, minereu de fier, plantatii de arbori de cauciuc, cocotieri.

Clima: Tropicala; umiditate mare si temperaturi ridicate; clima mai temperata in zonele mai inalte.

Ziua naţionala: 17 august - Ziua Independenţei (1945)

Moneda: rupia indonesiana ( curs de schimb 1 USD = cca. 12000 rupii indonesiene, estimare 2015)

Populaţia: 251,160,124 (estimare iulie 2013). Indonezia ocupa locul 4 in lume, dupa China, India si SUA.

Limba oficială: limba indoneziana (bahasa indonesia), provenita din limba malay, inrudita cu cea vorbita in Malaezia. In arhipeleag se vorbesc circa 500 de dialecte locale.

Religii: musulmana (88% din populatie), protestanta (5%), catolica (3%), hindi (2%), budista (1%).

Forma de guvernământ: republică, pe baza Constitutiei din 1945, care prevede o separare a puterilor executiva, legislativa si judecatoreasca.

Preşedinte: Joko WIDODO (din 20 octombrie 2014). Presedintele detine si functia de prim ministru si reprezinta figura guvernamentala si politica dominanta. Un decret din 1998 limiteaza functia de presedinte la doua mandate de cate 5 ani fiecare.

Vicepreşedinte: Yusuf KALLA, din 20 octombrie 2014.

Presedintele si vice-presedintele sunt alesi prin vot popular direct.

Guvernul: Puterea executiva este exercitata de catre presedinte, care este si sef al guvernului, asistat de un cabinet, pe care el il numeste. Presedintele este raspunzator doar in fata Adunarii Consultative a Poporului. Cabinetul este format din 3 ministri coordonatori, un secretar de stat, 18 ministri cu portofoliu, 12 ministri de stat si doi inalti oficiali cu rang de ministru de stat.

Ministrul afacerilor externe: Doamna Retno Lestari Priansari MARSUDI

 

Legislativul: Adunarea Consultativa a Poporului (Majelis Permusyawaratan Rakyat sau MPR) este camera superioara a Parlamentului; este formata din membri ai Camerei Reprezentatilor (DPR) si Camerei Reprezentantilor Regionali (DPD) si are rol in inaugurarea si suspendarea presedintelui tarii, in amendarea Cosntitutiei dar nu se implica in probleme legate de politica nationala; Camera Reprezentantilor (DPR) este formata din 560 de membri, alesi pentru un termen de 5 ani, si are rolul de formula si aproba legile la nivel national; Camera Reprezentantilor Regionali (DPD) este alcatuita din 132 de membri, cate 4 din fiecare din cele 30 de provincii indoneziene, doi membri din 2 provincii speciale si un membru din capitala Jakarta. DPD, conform prevederilor Constitutiei, propune DPR proiecte de lege care privesc provinciile indoneziene.

    

Programul Secției Consulare a Ambasadei României în Republica Indonezia

05.09.2019

În perioada 5 – 12 septembrie 2019, Secţia Consulară a Ambasadei României la Jakarta este închisă, eventualele solicitări de vize formulate de cetăţenii indonezieni şi alţi cetăţeni străini cu rezidență în Indonezia vor fi…

Modificarea legislaţiei electorale

30.07.2019

Vă informăm că a intrat în vigoare Legea nr. 148 din 24 iulie 2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, publicată în Monitorul Oficial nr. 617 din 25 iulie 2019. În perspectiva alegerilor…

Recepţie cu ocazia încheierii Preşedinţiei rotative la Consiliul Uniunii Europene

28.06.2019

La 27 iunie 2019, Ambasada României la Jakarta a organizat o recepţie cu ocazia încheierii preşedinţiei rotative a României la Consiliul Uniunii Europene. Au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, corpul diplomatic,…