Actualitatea ambasadei

Informații de ordin general privind organizarea votării la referendumul de revizuire a Constituției din 6 și 7 octombrie 2018

 

  • Perioada referendumului - zilele de 6 și 7 octombrie 2018.
  • Cine își poate exercita dreptul la vot în străinătate - toți cetățenii români cu vârsta de peste 18 ani, împliniți inclusiv în ziua referendumului, cu domiciliul sau reședința în străinătate, precum și cei cu domiciliul/reședința în România, aflați la momentul referendumului în străinătate.
  • Cine nu își poate exercita dreptul la vot în străinătate - cetățenii români puși sub interdicție printr-o hotărâre judecătorească definitivă, precum și cei lipsiți de dreptul de a alege, ca urmare a unei condamnări definitive.
  • Cum se poate exercita dreptul la vot - la orice secție de votare organizată în străinătate. La referendumul de revizuire a Constituției din 6-7 octombrie 2018 nu se poate vota prin corespondență și nici prin intermediul urnei mobile.
  • Orarul secției de votare - în ziua de sâmbătă, 6 octombrie 2018, între orele 07:00 și 21:00 și în ziua de duminică, 7 octombrie, între orele 07:00 și 21:00, ora locală. (OUG 86/2018).
  • Întrebarea supusă referendumului, la care alegătorii sunt chemați să răspundă cu „DA” sau „NU” asupra următoarei întrebări: „Sunteți de acord cu Legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”
  • Obiectul supus referendumului: articolul 48 alin. (1) din Constituție.

Legea de revizuire a Constituției adoptată de Parlament prevede că articolul 48 alin. (1) din Constituție va avea următorul conținut: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Forma actuală a articolului 48 alin. (1) din Constituție: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

 

  • Actele pe baza cărora se poate vota (sub rezerva unor eventuale clarificări suplimentare din partea Biroului Electoral Central): pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar; cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; cartea electronică de identitate; buletinul de identitate; pașaportul simplu cu menționarea țării de domiciliu; pașaportul simplu electronic cu menționarea țării de domiciliu; pașaportul simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu.
  • Se poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate.

Manifestări dedicate Zilei Naţionale a României

03.12.2018

La 29 noiembrie a.c. Ambasada României la Jakarta a organizat o recepţie cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Oaspete de onoare a fost ministrul pentru afaceri sociale din Indonezia, domnul Agus Gumiwang…

Manifestări dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire

28.11.2018

La 28 noiembrie a.c. doamna ambassador Valerica Epure a oferit un interviu postului de radio Voice of Indonesia, vorbind despre semnificaţia Zilei Naţionale a României, 1 Decembrie, despre realizările României în această perioadă şi…

Participarea ambasadorului Romaniei la ceremonia de deschidere a celei de a 10-a editii a Targului de Invatamant Superior (EHEF) 2018

12.11.2018

Sambata, 10 noiembrie a.c. Valerica Epure, Ambasadorul Romaniei in Republica Indonezia a participat la ceremonia de deschidere a celei de a 10-a editii a Targului de Invatamant Superior (EHEF) 2018, la care a participat pentru al doilea an…